Voorbeeld 1:

Medewerkerstevredenheidsonderzoek 

Ben je van plan om een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te gaan voeren? Dan kun je met de EnquêteTools dit makkelijk opzetten en verspreiden onder de medewerkers. De data komt er op een goede manier uit zodat je deze kan inzetten om te laten zien hoe en wat er binnen het bedrijf gaande is. Benut de input van de medewerkers, een blije medewerker zorgt ervoor dat je als bedrijf vooruit kan.

Hier een aantal tips om een goed medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te voeren:

1. Meet meer dan alleen de medewerkerstevredenheid

De algemene tevredenheid in Nederland onder medewerkers is een 7,4, op een schaal van 1 tot 10. Dit getal laat echter niet direct zien wat er nu verbeterd kan worden. Denk daarom ook na over onderwerpen als betrokkenheid, productiviteit en motivatie. Op deze manier krijg je een beter beeld wat er bij de medewerkers in hun hoofd omgaat. Wanneer je kunt achterhalen hoe je deze 3 onderwerpen kunt verbeteren kun je meer uit je medewerkers halen.

2. Betrek je medewerkers in het onderzoek

Om het beste uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek te halen heb je responses nodig. Door de medewerkers echt te betrekken in het onderzoek kun je de hoogste responses halen. Laat medewerkers vanaf het begin af aan aansluiten bij het bedenken van de onderwerpen en vragen van het onderzoek. Je zult zien dat er interessanten vragen worden bedacht en je krijgt meteen draagvlak binnen de organisatie. Zorg er uiteindelijk voor dat er een duidelijke communicatie is naar de medewerkers wanneer het medewerkerstevredenheidsonderzoek ingevuld kan worden en waarom dit belangrijk is niet alleen voor de organisatie maar ook voor hunzelf.

 

3. Annonimiteit tijdens het onderzoek?

Er zijn verschillende gedachten over de annonimiteit tijdens een onderzoek, zeker bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Wanneer je wel om een naam vraagt kan het zijn dat medewerkers niet volledig hun mening geven omdat ze bang zijn hier een slechte naam door te krijgen. Daarom kan bij EnquêteTools de enquête anoniem gemaakt worden. Uiteraard is het mogelijk om wel met een naam te werken waardoor je uiteindelijk bij medewerkers meer informatie kan opvragen wanneer je een verdiepingslag wil maken. Uiteindelijk kunnen de personen die het onderzoek doen het beste de keuze maken om het medewerkerstevredenheidsonderzoek wel of niet anoniem te maken.

 

4. Zorg door de juiste vragen

Zorg voor de juiste vragen. Het belangrijkste is om vragen te stellen die niet sturend zijn. Op deze manier zorg je voor een goed en gevalideerd onderzoek.

5. Deel de resultaten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek

Uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek komt veel informatie om je organisatie te sturen. Zorg echter dat deze resultaten ook bij de medewerkers terecht komen. Medewerkers voelen zich op deze manier betrokken bij het bedrijf en de resultaten. Uiteindelijk kun je samen met je medewerkers verbeterplannen opstellen. Door ze hierbij te betrekken zorg je voor betrokkenheid in heel het proces wat het bedrijf ten goede doet.

 

Deze enquête is een voorbeeld van een medewerkerstevredenheidsonderzoek. De respondent wordt verwelkomt met een welkomstekst. Aan het einde van de enquête is een danktekst geplaatst.

Er is gebruik gemaakt van de mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen aan de enquête. Tevens is er een logo toegevoegd. 

Maak een gratis account aan en test de mogelijkheden. Upgraden naar white label kan altijd.